Installatie van warmtepomp: maak je woning future-proof

Kies voor een ecologische oplossing

De laatste jaren krijgen we meer en meer de vraag om warmtepompen te installeren en te herstellen. Dat is niet onlogisch aangezien warmtepompen niet alleen goed zijn voor het milieu maar op termijn ook voor je portemonnee. We springen graag mee op de ecologische kar. Doe daarom een beroep op ons als deskundig installateur van jouw warmtepomp.
Warmtepompen
Verminderde CO2-uitstoot
Warmtepompen
Goed voor je portemonnee
Warmtepompen
Premie bij plaatsing
Warmtepompen
Ook voor airco en ventilatie

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp vervangt je reguliere cv-ketel. Deze pomp haalt warmte uit de natuur en geeft die af aan je woning. Tot wel 80% van de energie komt zo gewoonweg uit de bodem, het grondwater of de lucht. Er is trouwens een verschil tussen een warmtepomp en een warmtepompboiler. Een warmtepomp staat in voor verwarming en kan ook voor warm water in het sanitair zorgen, terwijl een warmtepompboiler enkel warm water in je sanitair voorziet.

Soorten warmtepompen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen en ze worden ingedeeld naargelang hun warmtebron (bodem, water of lucht) en hoe ze warmte afgeven (water of lucht). Zo bestaan er lucht-lucht warmtepompen, lucht-water warmtepompen, grond-water warmtepompen en water-water warmtepompen. Pompen die hun energie uit de bodem halen (grond of water) worden ook geothermische warmtepompen genoemd. Daarnaast bestaan er hybride warmtepompen: combinaties van een hoogrendementsketel en een warmtepomp. Vraag zeker raad aan ons als ervaren installateur van warmtepompen om te weten welke soort de beste is in jouw situatie.

Waarom een warmtepomp laten installeren?

Het is geen toeval dat een stijgend aantal mensen kiest voor een warmtepomp. Dit systeem heeft namelijk heel wat voordelen.

  • Beter voor het milieu: een warmtepomp stoot een pak minder CO2 uit, tot wel de helft minder dan een stookolieketel. Ook het alternatief, een zonneboiler, is zeer milieuvriendelijk.
  • Goedkoper: zelfs bij een ervaren installateur van warmtepompen zoals Andries-Cornelis & Zonen ligt de initiële kost wat hoger dan bij een ketel. Maar op lange termijn loont het absoluut. De terugverdientijd van een warmtepomp ligt afhankelijk van de soort op vijf à vijftien jaar.
  • Premie: omdat warmtepompen milieuvriendelijk zijn, kan je premies krijgen om er een te laten plaatsen. De precieze bedragen en de voorwaarden vind je op de site van de Vlaamse overheid.
  • Verkoelend effect mogelijk: je kan warmtepompen gebruiken om water of een ruimte te verwarmen, maar je kan het effect ook omdraaien. Sommige modellen kunnen worden gebruikt om airco’s of ventilatiesystemen aan te drijven.